bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Bafra’da Çeltik Hasat Şenliği Gerçekleştirildi

EKONOMİ

Samsun’un Bafra İlçesi Karaburç Mahallesi’nde Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı’nın katılımı ile 8. hasat şenliği gerçekleştirildi.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, protokol üyeleri ve çiftçilerimizle birlikte, Bafra ilçesine bağlı Karaburç Mahallesi'nde düzenlenen 8. Geleneksel Çeltik Hasat Etkinliğine katılarak, biçerdöverle çeltik hasadını başlattı.

374 bin hektar ile Türkiye’nin en çok tarımsal ekiliş alanına sahip illerden birisi olan Samsun’da en güzel sebzeyi, meyveyi ve tahılı yetiştiren çiftçilerimizin ürünlerinin, ilimizin ve ülkemizin kaliteli, temiz ve güvenli gıda ihtiyacını karşıladığını ifade eden Vali Dağlı, şehrimizin çeltik üretiminde ülkemizde ikinci sırada yer aldığını belirterek, “Samsun’da çeltik üretimi Çarşamba ve Bafra Ovaları olarak bilinen Yeşilırmak ve Kızılırmak deltalarında yoğunlaşmıştır. Samsun sahip olduğu çeltik fabrikası sayısı ile Türkiye’de üçüncü, bu alanda oluşturduğu istihdam itibarıyla da beşinci sırada yer almaktadır.” dedi.

Samsun’da 2021 yılında 90, 2022 yılında da 40 ton çeltik tohumunun çiftçilerimize dağıtıldığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanlığımızın sağladığı bu desteklerden ilimizde çok güzel bir şekilde yararlanıldığını ve desteklerin yerini bulduğunu gözlemlediklerini kaydeden Vali Zülkif Dağlı, “Elbette çeltikte en yüksek üretimi yapmayı hedeflerken en az seviyede su kullanmakla da yükümlüyüz. Bu bağlamda hayata geçirilen ve su kullanımında %75 tasarruf sağlayan Damlama Sulama Sistemleri de ilimizde son yıllarda çeltik yetiştiriciliğinde kullanılmaya başlanmış ve başarılı sonuçlar alındığı gözlemlenmiştir. Bafra ilçemizde de hem bu sistemi kullanan çiftçilerimizin sayısı hem de verim artıyor. Üreticilerimiz damlama sulamayla üretim maliyetlerini düşürürken aynı zamanda üretimde verimi de artırmaktadır. Ayrıca; damla sulamayla çeltik üretimi yapıldıktan sonra araziye hemen ikinci mahsul ekilebilmekte, bu da üreticilerimize önemli bir gelir daha sağlamaktadır.” diye konuştu.

Emekleriyle en iyi ürünü üretmek için fedakârca çaba harcayan çiftçilerimizi destekleyerek, tarım sektörünü ilimizde daha ileriye taşıyabilmek için bütün kurumlarımızla birlikte el birliği içerisinde çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Samsun Valisi Dağlı, tüm üreticilerimiz için hayırlı, bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi geçirilmesi temennisinde bulundu.

Etkinliğin ardından, Bafra'da Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Birlik Pirinç Fabrikası'nda incelemelerde bulunan Samsun Valisi Zülkif Dağlı, çiftçilerden alınan çeltiklerin, işlenerek güvenli gıda olarak tüketicilere ulaştırılma süreci hakkında bilgi aldı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.