bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Bafra’da 2020 Yılında 80 Ton Bal Üretildi

EKONOMİ

Samsun'un Bafra ilçesine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer alan Karakütük Mallesi  Yerguzlu mevkii Yaylasında arıcılar bal hasadına başladı.

Samsun'un Bafra ilçesine yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta yer alan Karakütük Mallesi Yerguzlu mevkii Yaylasında arıcılar bal hasadına başladı.

Bafra'ya 900 ile 950 metre Rakımda Karatük Mahallesi Yerguzlu mevkii Yaylasında 25 yıla aşkın bunun 12 yılı profesyonel Arıcılık ve Balla uğraşan 43 yaşındaki Arslan Kırıkbaş bölgeye has Fenni ve Kara Kovan ballarının hasadına başladıklarını belirtti.

"Atalarımızdan, Dedelerimizden ve Babamızdan Bizlere Miras Kalan Arıcılığı Devam ettiriyoruz"

Kırıkbaş, bize geçmişten Atalarımızdan, Dedelerimizden ve Babamızdan miras kalmış örf - adetlerimizden Arıcılık ile Bal üretimini bu günümüze kadar getirdik, bundan sonrada devam ederek bizden sonra gelecek çocuklarımıza yeni nesillere devir edeceğiz. Arıcılık ile Bal ûretimi yapmak uğraşmak bizler için zevkli bir iş diyen Arslan Kırıkbaş, arısı ile fenni ve kara kovan olmak üzere 60 kovanım var. Özellikle bu bölgeye ayak uyduran Kafkas Melezi, Karnıyel ve melfon cins arılardan faydalanıyoruz.

"Geçen Sene Göre Bal Hasatı Biraz Daha İyi"

Geçen sezon bal hasadından Fenni 110 kilo, karakovan balı ise 30 kilo kadar arılarımız üretim gerçekleştirmişti. Bu yıl ise Arılarımız Fenni olarak 125 ile 130 kilo arası Karakovan ise 30 ile 40 kilo arası üretim gerçekleştirdiler.

Yine geçen sezon göre iyi bir sezon geçiyor. Eğer Haziran ve Temmuz aylarında yeterince yağmur yağsaydı yani çok sıcak olduğu için kurak geçtiği için yine de umduğumuz gibi bal alamadık. Ama buna da şükürler olsun.

"Geçen Seneye Göre Bal Fiyatlarından Biraz Artış Var "

Geçen yıla nazaran Bal fiyatlarımızda biraz artık var, mesala geçen yıl yıl Fennin Balın kilosu 100 liradan, Karakovan balının ise 130 liradan satıyorduk. Bu yıl ise Fenni Balın kilosu 125 lira, karakovanın ise 150 liradan satıyoruz.

"Balın Fabrikası Olmaz, Balı İnsan Yapmaz, Arı Yapar "

Kırıkbaş, Bal alacak vatandaşlarımız bildik ve tanıdık kişilerden alsın. Duyuyoruz ki Bal Fabrikası varmış Balın Fabrikası olmaz, Balı İnsan yapmaz Balı Arılar yapar. Balı insan yaparsa, zaten o doğal bal olmaz, insan sağlığına zarar veren tatlandırıcılardan yapıyorlar.

Bizim arılarımız ise Kekik başta olmak üzere çay otu, Korunga, Ihlamur, Söğüt ve yaban çiçeği gibi doğal bitkilerde faydalanıyor. O yüzden vatandaş Bal alırken her şeye dikkat etmeli.

Kırıkbaş, inşallah seneye arı sütünden, arı poleni ve propolisi de üretimini genişleteceğiz derken Bölgemiz için Arı Bal Hasatı Festivalı olması için uğraş veriyoruz dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.