bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Alaçam’ın Bereketli Topraklarında Çeltik Ekimi Başladı

EKONOMİ

Alaçam’ın bereketli topraklarına sahip sahil kesimlerimizde üreticiler çeltik ekimine başladı.

Alaçam’ın bereketli topraklarına sahip sahil kesimlerimizde üreticiler çeltik ekimine başladı.

Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir konu ile ilgili şunları söyledi; İlçemizde 23 bin dekar alanda 540 ekici çiftçimiz yaklaşık 6 ay gibi bir süre içerisinde ekiminden biçimine kadar zorlu bir çalışma ortamı yaratan çiftçilerimiz tarlalarında hummalı bir şekilde çalışmaya başladılar. Çiftçilerimiz Nisan ayında ekime başlayarak tarla içerisinde yapılması gereken çalışmalarını ilaçlama ve sulama gibi zor olan işlerine başlamış bulunmaktadırlar.

Bedir, Karadeniz bölgesi Marmara'dan sonra en fazla çeltik ekim alanı ve üretimine sahiptir. Çeltik çiftçisi tarafından yüksek verim almak amaçlanırken, çeltiği pirince işleyen fabrikalar için pirince işleme randımanı ve temiz ürün istenmektedir. Tüketici ise damak tadına uygun, temiz ve karışık olmayan pirinci arzu etmektedir.

Kaliteli pirinç üretimine etki eden unsurlar; ekilecek çeşidin seçimi ile başlar, bundan sonra; tarla hazırlığı, ekim zamanı, ekim sıklığı, gübreleme yöntemi, dozu, zirai mücadele ilacı kullanımı ve zamanı, su kesme, hasat zamanı, hasat kurutma ve depolama yöntemleri ve şartları, pirince işleme ve pazarlama safhalarında uygun yöntem ve teknolojiler kullanımı ile devam etmektedir. Bununla birlikte yetişme dönemindeki iklim şartları özellikle tane dolumu sırasındaki sıcaklık değişimleri de pirinç kalitesi, özellikle kırıksız randımanı üzerine önemli etki yapmaktadır.

Türkiye de çeltik ithalatı gittikçe artmaktadır. Son yıllarda ithalatımız yerli üretimi geçmiştir. Türkiye ve Karadeniz bölgesi için önemli bir bitki olan çeltiğin ithalat yolu ile gelen pirinçlerle rekabet gücünün arttırılması için verim ve kalitenin artırılması gerekmektedir dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.