bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Alaçam’da Sıcak Demirci Ustaları Ayakta Kalma Mücadelesi Veriyor

EKONOMİ

Samsun’un Alaçam ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden sıcak demircilik yapan Uçan ortaklar haftanın 7 günü işlerinin başında çalışarak hizmet veriyorlar.

Samsun’un Alaçam ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden sıcak demircilik yapan Uçan ortaklar haftanın 7 günü işlerinin başında çalışarak hizmet veriyorlar.

İki Amcaoğlu unutulmaya yüz tutan 'demircilik' mesleğini devam ettirmeye çalışıyor. Dedelerinden, Babalarına Babalarından ise oğullarına ve yıllardır süregelen demircilik mesleklerini sürdüren uçan ortaklar demiri sanata dönüştürüyor. Demircilik mesleği gelişen teknolojiye direnmeye devam ediyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte eski meslekler de kaybolmaya yüz tuttu. Bir zamanlar en çok aranan ustalardan biri olan demirciler şimdi ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Alaçam’a 25 kilometre mesafede ve 1200 rakımlı Kızlan Mahallesinde demircilik mesleğinin son temsilcilerinden iki ortak amcaoğlu ikisinin adı Satılmış ikisinin soy isimleri Uçan olması iki Babalarının İsimleri bile Mehmet olması bir tesadüf mü acaba iki ortak yıllardır zanaatlarını devam ettirerek bu günlere geldiklerini ve halen ilk günün ki heyecanı ile devam ettirdiklerini dile getirdiler.

Uçan ortaklar, Fabrika üretimi öncesi pek çok eşya ve alet, insan eliyle demirden yapılırdı. Demirci, demiri dükkanında döver, biçim verirdi. Yorucu, ağır bir meslekti. Daima ateş karşısında, kömür ve demir tozlarına bulanarak çalışılırdı. Örs üzerinde demirin ağır balyozla dövülmesi pazı kuvveti, beden takatı ve sağlam vücut gerektirirdi.

Üç nesilden bu yana devam eden unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan demirciliği yaşatmaya çalıştırdıklarını söyleyen Uçan ortaklar, dedemizden başlayıp oğulları ve torununun devam ettirdiği Türkiye'nin en zor mesleklerinden biri olan sıcak demircilik olduğunu dile getirerek bizde bu mesleği yaşatmaya çalışan ortaklarız dediler.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.