bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Alaçam’da Kültür Mantarı Yetiştiriciliği

EKONOMİ

Alaçam ilçesinde üniversite mezunu Burak Duran, kültür mantarı yetiştiriciliğine başladı.

Alaçam ilçesinde üniversite mezunu Burak Duran, kültür mantarı yetiştiriciliğine başladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun olduktan sonra baba ocağına dönen Burak Duran, Doyran Cırtlar Mahallesi'nde kendi imkanlarıyla oluşturduğu 100 metre kare alanda ektiği kompostlardan 3 ila 4 ton kültür mantarı hasat etmeyi hedefliyor.

İleride mantar yetiştiriciliğini arttırmayı düşünen Duran, "Kompostlarımız geldi. Yerleştireli 15 gün oldu. Yaklaşık 1 ay sonra ilk hasadımızı bekliyoruz. Derecelerimiz var, sürekli kontrol ediyoruz. Dereceler 23 ila 26 arasında olması gerekiyor. Her gün nem ölçerimizle kontrol ediyoruz. Yerleri sürekli ıslak tutuyoruz, içeride nem oranını tutturabilmek için. İleride başka mantar çeşitleri yetiştirmeyi düşünüyorum” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden mezun olan Burak Duran, Kültür mantarcılığında şapkalı mantar (A. bisporus) en çok yetiştirilen mantar türüdür. Toprak üstünde bulunan beyaz renkli sap ve şapka yenen kısmını oluşturur. Toprak altında ise kökleri bulunur. Şapkanın alt kısmında birbirine az çok paralel ince yapılı lameller bulunmaktadır. Bu lamellerin arasında bulunan sporlar gözle görülmeyecek kadar küçüktür ve uygun ortamda çimlenerek misiller oluşturur. Misiller ise ortama yayılarak yoğunlaşır ve mantarı meydana getirir.

Mantar kendisi için gerekli tüm besin maddelerini bulunduğu ortamdan hazır olarak almak zorundadır. Mantarların beslenmesi için gerekli olan ortam, çeşitli (sap, saman, yaprak vb. bitkisel artıklar) organik maddelerin ayrıştırılması ve bazı elementlerin ilavesi sonucu özel yöntemlerle hazırlanır. Özel şekilde hazırlanan bu ortama mantar yetiştiriciliğinde “kompost” adı verilir dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.