bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Samsun Turizm Elçisiyim Projesi Havza-Vezirköprü Gezisi

EĞİTİM

Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen Samsun Turizm Elçisiyim projesi kapsamında 10 öğrenci 8 öğretmenle birlikte Çakallı-Havza ve Vezirköprü bölgesine gezi düzenlendi.

Bafra Şehit Erkut Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülen Samsun Turizm Elçisiyim projesi kapsamında 10 öğrenci 8 öğretmenle birlikte Çakallı-Havza ve Vezirköprü bölgesine gezi düzenlendi. 26 ekim 2019 Cumartesi saat 7.30 da başlayan gezi akşam 7.00 de sona erdi. Tarihi değeri olan Çakallı Taşhan'da kahvaltı yapıldıktan sonra Havza ilçesinde yer alan Atatürk Evi ziyaret edildi. Ardından Vezirköprü ilçesine gidilerek Şahinkaya Kanyonu ve ilçe merkezi gezildi.

GİDİLEN YERLER

Çakallı Taşhan:

Çakallı Köyü içerisinde eski Ankara yolu yakınında bir handır. Tarihi hakkında bilgi yoktur. Giriş kapısı yanlarındaki taşlar süslemeli yan taraftaki kemerler ise halk arasında söngürtlü taş denilen taslardan yapılmış ancak bu yörede bu taşlardan bulunmamaktadır. Nereden geldiği merak konusu olup, büyük kemer tahminen 10/12 metre kadar yükseklikte yanlardaki kemerler ise tahminen 4,5 metredir. Üst taraftan yağmur suları akmaya başladığından taşlarda siyahlaşma olmuş. Yanlarda 12 adet sağda 12 adet solda olmak üzere 24 adet küçük bölmeler vardır.

Günümüzde ise Samsun Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından restore edilerek menemen, kaz tiridi ve gözleme gibi yiyeceklerin de sunulduğu restaurant olarak Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir.

Havza Atatürk Evi Müzesi

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 25 Mayıs–13 Haziran 1919 tarihleri arasında işgale karşı bağımsızlık özleminin ilk meşalesini yaktığı Millî mücadelenin ilk karargâhı olarak kullanılmıştır. Cadde üzerinde bulunan kâgir bina zemin kat üzeri iki katlıdır. Birinci katta 4, ikinci katta 5 oda bulunmaktadır. Tavan ve tabanı ahşap olan bina kırma çatı ile örtülüdür. Otelin birinci katında Kuzey – Batı ve Kuzey – Doğu yönünde bulunan karşılıklı iki oda biri "Çalışma odası" diğeri "Yatak odası" bulunmaktadır.

 Taşmedrese

1662 yılında Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çatısı kurşunla kaplı iken daha sonra kiremitle örtülmüştür. 1943 depreminde çatlamalar olmuşsa da restore edilmiştir. 1964 yılına kadar çeşitli amaçlarla kullanılan medrese, bu tarihten itibaren Halk Kütüphanesi olarak kullanılmaya başlandı. Yapının içi ve dışında pembe Karacaviran taşı kullanılmıştır. Dilimli, kurşun kaplı kubbelerin aralarında tuğladan kare biçimli bacalar bulunmaktadır. Basık kemerli kapıdan aralarında medrese odalarının yer aldığı revaklı dikdörtgen avluya girilir. Kubbeli medrese odalarında ocak ve kitap rafları vardır. Kare planlı dershane-mescit kubbeyle örtülüdür.

Tarihi Arasta ve Bedesten

H. 1160 yılında yapıldığı bilinmektedir. İç ve dış bedesten olmak üzere iki bölümdür. Dört kapısı ve içinde 110 dükkan vardır. İç bedesten kervansaray olarak kullanılmıştır. Arasta bölümü bedestenin çevresinde gelişmiştir. Dört yandan basık kemerli kapılarla girilen bedesten, kare planlı dört kubbeyle örtülü bir yapıdır. Kubbeler duvarlara bitişik tuğla kemerlere oturtulur. Kemer, pandantif ve kubbeler düzgün tuğla örgüsüyle güzel bir görünüm kazanmıştır. Ana kubbeyi taşıyan tuğla kemerin ortada dayandığı bölümde içeri girinti yapan kare mekan küçük kubbeyle örtülüdür. Dışarıdan ana kubbeler arasında görülen bu bölüm dua kubbesidir. Yuvarlak kemerli kapılarla girilen arastanın kuzeyinde tonozlu dükkanlar yer alır. Bedestene bakan yüzdeki dükkanlar yer kazanmak amacıyla üçgen biçiminde yapılmıştır.

VEZİRKÖPRÜ-TAŞHAN

Han, dıştan 33 x 39 m ölçüsünde, hafif yamuk bir dikdörtgen şeklinde olup, ortadaki avlunun çevresinde sıralanan iki katlı hücre ve revaklardan oluşmaktadır. 2014 yılında çıkan yangın sonrası restore edilmiştir.

ŞAHİNKAYA KANYONU

Vezirköprü ilçesine 13 Km uzaklıkta olan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile dikkat çeker ve yaklaşık 1500 metre uzunluğundadır. Kızılırmak'ın turkuaz rengi sularının sarp kayalıkları arasında kendine yol bulduğu gizemli geçit olanca heybetiyle görenleri büyülemektedir. 3 bin 250 metre uzunluktaki kanyonda su derinliğinin ortalama 106 metre kanyon yüksekliğinin ise 340 metreye kadar çıktığı söylenmektedir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.