bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra
2017-05-18 12:04:58

ÇİN'İ HİNDİSTAN’I DOĞRU OKUMAMIZ LAZIM

Eyüp Elmas

eyupelmas@gmail.com 18 Mayıs 2017, 12:04

Malum devletimizin 2023 hedefleri arasında; 500 milyar dolar ihracat, yıllık 2 trilyon dolar GSYH, kişi başı 20 bin dolar milli gelir gibi onlarca hedefle birlikte Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında yer almak var.

İhracatımızın ve ithalatımızın % 50’den fazlasını AB ülkeleriyle yapıyoruz. AB ülkeleriyle yaşadığımız siyasi içerikli sorunlar ekonomik alana da kayacak gözüküyor.

Komşularımız olan Irak ve Suriye ile yaşadığımız sorunlar bizi zaman zaman iki süper güç olan ABD ve Rusya ile karşı karşıya bırakıyor.

Cumhurbaşkanımızın son Rusya ziyareti ile bu ülke ile olan sorunlar büyük oranda aşılmış gözüküyor.

ABD’nin YPG’ye açıktan silah yardımı yapması ve arkasında durması beraberinde bir sürü ekonomik sorununda habercisi gibi görünüyor.

Özetle; AB pazarımızda sorunlar var, ABD ile sorun yaşamaya devam ediyoruz: YENİ PAZARLARA İHTİYAÇ VAR.

Ekonominin kalbi Çin’de atıyor, Dünya’nın merkezini Türkiye oluşturuyor. Dolayısıyla, İLK 10 EKONOMİ İÇİN ÇİN'İ DOĞRU OKUMAMIZ GEREKİYOR.

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Almanya ve Rusya’dan sonra dünyada üçüncü, Uzak Doğu’da ise en büyük ticari ortağımız durumunda.

Daha önce bu köşemden iki yazıyla detaylarını paylaştığım KUŞAK YOL PROJESİ yazımda aşağıdaki tespitleri paylaşmıştım:

Çin yönetimi bizim, batı ile aralarındaki en önemli geçiş koridorunu oluşturduğumuzu düşünüyor.

Çin Kuşak yol projesi ile ipek yolu hattını lojistik, bilişim, enerji gibi dünya ticaretinin temel dinamikleriyle de birleştirerek kullanmayı hedefliyor.

Türkiye olarak; Asya ile Avrupa’yı 3 kere suyun üstünden, 3 kere suyun altından ve artı Çanakkale’den olmak üzere birbirine bağlıyoruz. Dolayısıyla bu altyapılar aslında Çin’in batı ile buluşma kılcallarını da oluşturuyor.

Çin Ekonomisi

GSYİH (trilyon $) 10,36 Enflasyon Oranı (%) 2

Reel GSYİH Büyüme Oranı (%) 7,4 İşsizlik Oranı (%) 4,09

Nüfus (milyar) 1,36 İhracat (trilyon $) 2,34

Nüfus Artış Hızı (%) 0,52 İthalat (trilyon $) 1,96

Kişi Başına GSYİH ($) 7.400 Türk Sermayeli Firma Sayısı 37

Kaynak: Economist İntelligence Unit, Dünya Bankası, Ekonomi Bakanlığı-2015

Başlıca Ticaret Ortakları: ABD, Hong Kong, Güney Kore, Japonya, Tayvan, Almanya

Asya-Pasifik bölgesinin lider ülkesi ÇİN’i doğru okumak, doğru çalışmak ve bu doğrultuda doğru hamleler yapmak gerekiyor. Sadece Çin değil, Asya-Pasifik bölgesini birlikte düşünmek daha doğru olur.

Ülkemizin hem Çin, Asya-Pasifik gibi bölgeleri doğru okumak hemde yaşadığımız sorunlardan çıkış yakalayıp 2023 vb. hedeflere doğru kalıcı adımlar atmak için kısaca önerilerim:

Avrupa Birliği gibi sürekli maşa olarak kullanılan ve sürekli yeni normlar üretilen yapıların yerine veya yanına SANGHAY gibi ekonomik işbirliklerinin içerisinde veya Türk Birliği, İslam Birliği gibi gönül coğrafyamızın ekonomik dinamiklerini bir araya getirici çalışmaların oluşumunda ve gelişiminde etkin yer almamız lazım.

Yeni Pazar ve bölgeler bazlı etkin çalışan Enstitüler-Üniversiteler oluşturarak; çok yönlü çalışmalar, araştırmalar, raporlamalar, eğitimler, karşılıklı alan ziyaretleri, ikili işbirliği toplantıları, nitelikli sertifikalı eğitimler, karşılıklı sektör kümelenme çalışmaları, sosyolojik çalışmalar .... yapmamız yaptırmamız lazım.

Örneğin; Ordu’lu yatırımcılar; Çin, Rusya, Hindistan, Ortadoğu gibi ülke ve bölgelerde ne satabilirler, hangi yatırımlara talip olabilirler, hangi ürünleri ithal edebilirler? sorularının cevabını bulmamız lazım.

Bu ülke veya bölgelerden gelecek yatırımcılara sunabileceğimiz altyapısı hazır yatırım veya sanayi parselleri üretmemiz lazım.

Mobilya, tekstil, tarım makineleri imalatı, çikolata imalatı gibi üstünlüğümüz-potansiyelimiz olan sektörlerde bu ülkelerle birlikte kümelenme çalışmaları başlatmamız lazım.

Ordu ile bu ülkelerin ilimize benzer sahil kentlerinin; belediyeleri, ticaret sanayi odaları, meslek odaları arasında; iş birliği ziyaretleri, kardeş belediye kardeş oda uygulamaları, sektör ziyaretleri, fuar-kongre organizasyonları yapmamız lazım.

Dil eğitimlerini yeterli ve nitelikli hale getirmemiz lazım

Aslında en önemlisi, bu konuyu yöneticilerimizin önceliği haline getirmemiz lazım.

Bunun için de bu konuları konuşmak üzere uzmanlardan oluşan bir heyetle yöneticilerimizi bir araya getirecek, hedef pazarları-ülkeleri-bölgeleri, tüm yönleriyle masaya yatırıp uzmanlarına sunumlar yaptıracağımız çalıştayla başlayabiliriz diye düşünüyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.