bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Yaşlılar İçin Sağlıklı Yaz Rehberi

SAĞLIK

Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli; Yetersiz su alımının kronik kabızlık, düşük kan basıncı ve böbrek taşlarının oluşumu gibi birçok hastalığa zemin hazırladığını söyledi.

Yetersiz su alımının kronik kabızlık, düşük kan basıncı ve böbrek taşlarının oluşumu gibi birçok hastalığa zemin hazırladığını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli “Yaşlı bireyin, kronik hastalıklar ve hipertansiyon ve damar sertliği gibi damarları olumsuz etkileyen durumlar nedeniyle böbrekleri sıvı kaybına karşı çok daha hassastır ve böbrek yetmezliğine girme eğilimleri fazladır. Sıcak havalar ya da gastroenterite bağlı kusma ve ishalin yarattığı sıvı kaybına, genellikle bu rahatsızlıkların neden olduğu yeme ve içme isteğinde azalma da eklenince, su kaybı kolaylıkla ortaya çıkar. Yalnız yaşayan ve çeşitli rahatsızlıkları olan yaşlılar bu noktada daha büyük bir risk altındadır” dedi.

 

Su vücutta depolanmaz: Düzenli ve yeterli tüketim şart!

Öktenli sözlerine şöyle devam etti: “Su, vücutta depolanmadığından vücut için gerekli olan su miktarı da düzenli olarak her gün dışarıdan alınmalıdır. Yaşlılık döneminde, günde ortalama 1,5-2 litre (8-10 bardak) sıvı alımı önerilmektedir. Havanın aşırı sıcak olması, fiziksel aktivite, vb. durumlarda sıvı gereksinimi artabilir. Su yanında, taze sıkılmış meyve suları (diyabet hastaları için fazla şeker içerdiği için uygun olmayabilir), bitki çayları ve yüksek tuz içeriğinden dolayı dikkatli olmak kaydı ile maden suları da alınabilir. Yaşlılıkla birlikte susama duyusu da gerileme gösterir. Bu nedenle yaşlılarda yeterli sıvı alımının ve su kaybının takibi oldukça önemlidir. Yaşlılarda cildin su kaybının gözlenebilir belirtilerini göstermemesi nedeniyle sıvı eksikliği belirtileri geç fark edilebilir. Su kaybının ilk bulguları; halsizlik, baş ağrısı, burunda kuruma, dudaklarda, dilde ve ağızda kurumanın yarattığı rahatsızlık hissidir. Demansı (bunama) olan yaşlıların susadıklarının farkında olmaması ve bildirmemesi nedeniyle su kaybına en hassas gruptur ve yakınları veya bakıcıları tarafından ihtiyacı kadar sıvı alımı sağlanmalıdır.”

 

Besin zehirlenmesi yaz aylarında artıyor!

Öktenli: “Temizliği şüpheli veya denetimsiz suların içilmesi ya da bunlar ile yıkanmış sebze ve meyvelerin neden olduğu yaz ishalleri yaz mevsiminde en sık görülen hastalıklardandır. Yaz ishallerinin diğer bir nedeni de yazın sıcak nedeniyle yiyeceklerin hızla bozulmasıdır. Yazın sıcak havalarda terleme ile vücuttan su kaybı fazla olur. Yaşlılarda besin zehirlenmesi, su ve mineral kaybına neden olarak son derece kötü sonuçlar doğurabilir.”

 

Sıcak çarpmasından korunmak için öneriler:

Beden ısısının normal sınırlarda olması için sıcak havalara uygun giysiler tercih ediniz.

Yeterince sıvı tüketin.

Aktiviteler arasında sık sık dinlenin.

Sıcak çarpmasından korunmak için gündüz 10-16 saatleri arasında açık alanlarda güneşe maruz kalmamaya dikkat edin.

Açık renkli ve bol kıyafetleri tercih edin.

Sıcak havalarda efordan kaçının.

Kan basıncının, beden ısısının ve nabzın nasıl ölçüleceğini öğrenerek (otomatik cihazlar bunu çok kolaylaştırmıştır) belli aralıklarla kan basıncı ölçümünüzü planlayın.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.