bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Kömür Ocağından Ödüllü Zeytinyağına

SAĞLIK

Aydıner İnşaat A.Ş. kuruluşu olan Zetay Tarım Hayvancılık İmalat Sanayi ve Ticaret A.Ş.; 441 katılımcı arasından ''Olive Japan 2015 Uluslararası Zeytinyağı Yarışması''nda gümüş madalya ödülü kazandı.

Aydıner Grup’un Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün de desteğiyle, linyit kömür ocağından dönüştürerek oluşturduğu 13 bin ağaçlık zeytin bahçesinden ürettiği zeytinyağı, Roma’dan ödülle döndü.

 

Dünya Natürel Sızma Zeytinyağı Kılavuzu ‘Flos Olei’ tarafından dünyadaki kaliteli zeytinyağı üretimini teşvik edebilmek için belirlenen en iyi zeytinyağları listesinde, kömür madeninden dönüştürülerek oluşturulan zeytinlikte üretilen Zetay marka zeytinyağları da yer aldı. Zetay’ın ödülünü Aydıner Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Aydıner, Roma’da düzenlenen törende aldı. Flos Olei listesi, İtalyan gazeteci, gıda eleştirmeni, şarap ve zeytinyağı tadımcısı Marco Oreggia’nın, sosyal bilimler mezunu, uzman tadımcı olan Laura Marinelli ile beraber zeytinyağına gereken önem ve ilginin verilebilmesini sağlayabilmek ve dünyada kaliteli zeytinyağı üretimini teşvik edebilmek adına 2010 yılında başlattıkları bir organizasyon. Bu organizasyon kapsamında her yıl dünyanın en iyi zeytinyağlarını tanıtan katalog hazırlanıyor. 49 ülkeden katılan 642 zeytinyağı arasından seçilen Zetay, bu kataloğa giren 11 Türk firmasından biri oldu.

 

ANKARA ÜNİVERSİTESİ DESTEK VERDİ

Aydıner Grup bünyesindeki Zetay’ın hikayesi ise oldukça ilginç. Grup, 2007 yılında Aydın’daki linyit kömür ocağını satın alarak 13 bin ağaçlık zeytinlik oluşturdu. 10 yıl boş kalan 250 dönümlük arazi, tıraşlanarak bahçe yapılmaya elverişli hale getirildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nün teknik desteği ile başlayan bu süreçte, öncelikle yerel çeşitlerden Memecik zeytin çeşidinin ön plana çıkartılmasına karar verildi, buna tozlayıcı olarak da Gemlik zeytin çeşidi seçildi. Bahçede hiçbir tarım ilacı kullanılmıyor. Kemirgenlere karşı fidanların etrafı pvc borularla kaplanmış. Kurt ve böcek gibi zararlılara karşı da tavuk, hindi ve kaz gibi kanatlı hayvanlar kullanılıyor. Bahçedeki otların temizlenmesi işini ise koyunlar üstleniyor. Özel ağıllarda bahçenin belirli alanlarına salınan koyunlar, otları yiyerek temizliyor. Bu yıl Kopenhag ve Milano’da da altın madalya kazanan Zetay Zeytinyağları, geçen sene de Flos Olei kataloğunda yer aldı. Bu yıl 90 puanla mükemmel derece kazanarak dünyanın en iyi zeytinyağları arasına giren marka, ürün kalitesindeki tutarlılık, bahçesinde yarattığı kaliteli ve doğal ortam, istikrarlı üretim ve gelişimin yanısıra üretimde bilime verdiği değerle, “En İyi Gelecek Vadeden Zeytin Çiftliği” (Best Frontier Farm) ödülüne de layık görüldü.

 

Kaynak: Hurriyet.com.tr

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.