bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Akekmekci'den 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü Mesajı

EĞİTİM

Ülkemizde eğitim sisteminin en önemli bileşenlerinden birisi olan öğretmenler, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü`ne, bu yıl da diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha mutsuz girmiştir.

Ülkemizde eğitim sisteminin en önemli bileşenlerinden birisi olan öğretmenler, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü`ne, bu yıl da diğer ülkelerdeki meslektaşlarına kıyasla daha mutsuz girmiştir. Türkiye’deki öğretmenlerin toplumsal statüleri, ekonomik, sosyal ve özlük hakları geçtiğimiz yıllar içinde sürekli gerilemiştir. Eğitim sisteminde yaşanan köklü değişiklikler, siyasi kadrolaşma, 4+4+4 sonrası yaşanan okul dönüşümleri, özür grubu atamalarında yaşanan sorunlar, eğitim yöneticilerinin sendikal-siyasal referanslara göre belirlenmesi, eğitimin dini kurallara göre "tek din, tek mezhep" anlayışına uygun olarak düzenlenmesi gibi olumsuzluklar, yaşanan sorunları daha da arttırmıştır. 

 

Sorunların çözüleceği yerde her yıl katlanarak büyümesi, tüm eğitim emekçilerini olumsuz etkilemektedir. Öğretmenler yoksulluk sınırının altında, memur ve hizmetliler açlık sınırında maaş almaktadırlar. 2014 yılında Memur Sen ile Hükümet arasında imzalanan sözde sözleşme nedeniyle enflasyon farkının ödenmeyecek olması, son olarak elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9`luk zamla birlikte yaşanan yoksullaşma süreci diğer kamu emekçileri gibi eğitim emekçilerini de olumsuz etkilemektedir.

 

- Öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmış, nitelikli öğretmen yetiştirme politikaları terk edilmiştir;

- Türkiye`de çalışan öğretmenler, OECD ülkeleri içinde en çok çalışan, en az kazanan öğretmenler arasındaki yerini korumaktadır.

- Öğretmenler, sık sık değişen eğitim politikalarının ve siyasal iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin mağduru olmuştur.

- Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında sayısız mağduriyet yaşanmış, özellikle okul dönüşümleri sürecinde çok sayıda öğretmen tıpkı öğrenciler gibi başka okullara fiilen sürgün edilmiştir.

- Türkiye`de öğretmenlerin büyük bölümü geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda bırakılmıştır.

- Öğretmen açıkları gün geçtikçe artmakta, açıklar "ücretli öğretmenlik" uygulaması ile kapatılırken, güvencesiz istihdam edilen ücretli öğretmenler 800-1000 TL`ye çalıştırılmaktadır. 

- 300 bini aşkın işsiz öğretmen atama beklemektedir. Bugüne kadar ataması yapılmayan 40`ı aşkın işsiz öğretmen intihar etmiştir.

- Demokratik haklarını kullandıkları ve sendikal çalışmalara katıldıkları için her yıl çok sayıda Eğitim Sen`li öğretmen soruşturma geçirmekte, sürgün edilmekte ve çeşitli şekillerde cezalandırılmaktadır.

 

Öğretmenlik mesleği ve mesleki idealleri özellikle son yıllarda ciddi bir itibarsızlaştırma ile karşı karşıyadır. Türkiye`de öğretmenlere yoksulluk sınırının çok altında ücret ödenmesinin, diğer eğitim emekçilerinin açlık sınırında yaşamaya mahkum edilmesinin sorumluları, eğitimin ve eğitim emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek yerine, sürekli yeni sorunlar üretenlerdir. Yüz binlerce eğitim emekçisini açlığın ve yoksulluğun kıskacına alan, mesleğine karşı küstüren bu sisteme karşı, bilimsel, demokratik, nitelikli bir eğitim yaratmak için, tüm eğitim emekçilerini ekonomik ve sosyal açıdan doyuran bir alternatif yaratılmadığı sürece, yaşanan sorunların devam etmesi kaçınılmazdır. Öğretmenlerimize, hizmetli ve memurlara, üniversitelerde görev yapan akademisyenler ve diğer üniversite personeline insanca yaşayabilecekleri, nitelikli hizmet verebilecekleri çalışma ve yaşama koşulları yaratılmalıdır. Bunun için de başta maaşlar olmak üzere mesleki ve özlük hakları insan onuruna yaraşır düzeye yükseltilmelidir. 

 

Özellikle AKP iktidarı döneminde artan öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılması yönündeki söylem ve uygulamalara son verilmelidir. Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmen yetiştirme ve istihdam politikalarının uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.

 

5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, bizler için klasik anlamda sadece "kutlanan" bir gün olmaktan çok, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelesinin simgesi olan bir gündür. İçinde bulunduğumuz bütün olumsuz koşullara rağmen Türkiye`de eğitim ve bilim emekçilerine sistem tarafından dayatılan politikalara mahkûm değiliz. Eğitim sisteminden kaynaklanan sorunları, ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarımızı ancak tek tek işyerlerinde örgütlü mücadele içinde birleşerek çözebilir, alternatif bir eğitim sisteminin oluşturulmasına katkı sağlayabiliriz. 

 

Eğitim Sen olarak, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü vesilesiyle, dayatılan her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın ancak tüm eğitim ve bilim emekçilerinin birleşik, örgütlü mücadelesiyle kırılabileceğine inanıyor, tüm öğretmenlerimizin, eğitim ve bilim emekçilerini örgütlü mücadelemize davet ediyoruz. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.