bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Alaçam’da Esnaflara Yangın Tatbikatı

ASAYİŞ

Alaçam Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Şube Amirliği Bafra Alaçam İtfaiye Amirliği iş birliği ile Alaçam Esnaflarına Yangın Söndürme Tatbikatı Yaptırıldı.

Alaçam Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı ve Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Şube Amirliği Bafra Alaçam İtfaiye Amirliği iş birliği ile Alaçam Esnaflarına Yangın Söndürme Tatbikatı Yaptırıldı.

Tatbikata Alaçam Belediye Başkanı İlyas ACAR, İlçe Emniyet Müdür Vekili Erol Can KESKİN, Esnaf ve Sanatkârlar Kooperatifi ve Sanayi Sitesi Başkanı Mehmet AYDOĞDU, Esnaf Odası Başkanı Vedat ÖZYILMAZ ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Meclis Üyesi Özbey BEDİR Sanayi Esnafları ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasında Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Vedat ÖZYILMAZ; Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Alaçam İfaiye Amirliği ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ilçemiz esnaflarına uygulayalı olarak Yangın Söndürme teknikleri ve Yangın söndürme cihazlarının kullanım şekilleri uygulamalı olarak esnaflarımıza anlatılacaktır dedi.

Alaçam Esnaflarına olası yangınlarda ilk müdahaleyi yapabilmesi, acil durumlara hazırlıklı olabilmesi ve acil durum ekiplerinin birbirleriyle işbirliği yapabilmeleri amacıyla yangın tatbikatı ve yangın söndürme teknikleri Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Alaçam İfaiye Amiri Yaşar TAŞCI tarafından anlatıldı.

TAŞÇI; Yangın söndürme cihazlarının kullanım şekilleri, yangına nasıl müdahale edileceği ve yangın türleri uygulamalı olarak gösterildi. Bafra Alaçam İfaiye Amiri Yaşar TAŞCI, tatbikat öncesi katılımcılara, yeterli ısıya ulaşan bütün nesneler yanabileceği için her an hazırlıklı olunması gerektiğini de söyledi. ısı oksijen ve yanıcı maddeden birisini saf dışı bırakarak yangının durdurabileceğini kaydetti. Yangın türlerinden bahseden TAŞÇI; şöyle devam etti: “A sınıfı katı yangınlar, yani arkasında kül bırakan tüm yangınlar bu sınıfa giriyor. Bunlar; odun, bez, tahta, ottur, bunlar yangınların yanma ısısı yüksek, kolay kolay yanmazlar yandıklarında ise bünyelerindeki ısıyı vermezler, yani tekrar yanma ihtimalleri de var. O yüzden A sınıfı yangınlarda söndürme işleminden sonra mutlaka soğutma işlemi yapılması gerekiyor, soğutma işlemi de yanan nesneyi dağıtıp tekrar ikinci bir müdahale demektir. B sınıfı yangınlar ise sıvı yangınlar olup; petrol, mazot ve tiner gibi maddelerdir ki bu maddelerin yanma ısıları düşük ve çok hızlı yanarak parlayıp büyürler. Bu tür yangınlarda dikkat etmemiz gereken kesinlikle düşük ısıda alev alabildikleri için bu tür maddelerin yanında sigara çakmak gibi şeyler kullanmıyoruz. C sınıfı gaz yangınları ise, doğal ve metan gazlarını içeriyor, bunlarda patlayarak büyür, bulunduğu ortamda yüzde 8’e ulaştığı zaman patlar ve çok tehlikelidir. D sınıfı da hafif metal yangınlarıdır. Magnezyum, alüminyum gibi yangınlardır, onların söndürücüleri de farklıdır, elektrik kontaklı yangınlarında elektriği kesiyorsunuz. Gaz yangınlarında ve sıvı yangınlarında akışları kesiyorsunuz. F sınıfı kızgın yağ yangınları ise fabrikalarda kullanılan madeni ve evlerde kullanılan bitkisel yağlar giriyor” dedi.

HANGİ TARZ YANGINLARDA NASIL MÜDAHALE EDİLİR

Yangınlarda her söndürücü ile her yangının söndürülemeyeceğini söyleyen TAŞÇI; ‘’Suyun kullanıldığı tek yangın türü, A sınıfı katı yangınlardır. Diğer yangın türlerinde su tehlikeli yada ölümcül olabilir. Yangınlara karşı silahlarınız söndürücülerdir. Bunlar içinde iki tane madde var. Biri söndürücü maddeler, diğeri ise yangını dışarıya atmaya yarayan basınçtır. Basınçları saatinden kontrol edebilirsiniz, sürekli yeşil konumda olmak durumundadır, yeşilde değilse çalışmayacaktır. Yangını haber aldıktan sonra tüpü 5 metreye kadar taşıyın eğer tüpü açıp da gidersek boşaltarak gideceği için 6 ila 9 dakika arasında olan ömrü azalacaktır, tüpü alttan tutuyorsunuz pim boşta kalıyor’’ diye konuştu. Eğitim sonunda katılımcılara yanan aracın söndürülmesi ve yangına müdahale teknikleri uygulamalı olarak tatbikat yaptırdı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.