bafra haber | bafra ajans| bafrahaber | bafra haberleri | bafra

Yılmaz; Kuş Cenneti Köylüyle Beraber Güzel

19 MAYIS

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kızılırmak Deltası’nda köylüyü ihya etmek için çalışıyoruz, yerinden etmek için değil.” dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Kızılırmak Deltası’nda köylüyü ihya etmek için çalışıyoruz, yerinden etmek için değil.” dedi.

 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçelerde yapılan yatırımları değerlendirmek ve önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmaların fizibilitesini yapmak için gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında 19 Mayıs Belediyesi’nde büyükşehir ve ilçe belediye meclis üyeleriyle bir araya geldi.

 

KUŞ CENNETİ KÖYLÜYLE BERABER GÜZEL
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni canlanması için köylünün aktif rol oynayacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz bölgede yapılan yatırımların baltalanmaya çalışıldığını ve köylerin kaldırılacağı iddialarının gerçek dışı olduğunu ifade ederek, “Galeriç Mahallesi’ndeki köylüleri oradan kaldıracakmışız gibi tezviratlar yapıyorlar. Köylüyü niye kaldıralım. Köylü yüz yıldır orada oturuyor. Köylü olmadıktan sonra oraya her gün turist otobüsleri gitse ben gitmem. Orası köyle, köylüyle beraber güzeldir. Orada o doğal yaşam olmasa, o mandalar, yılkı atları olmasa, onların sütü, yoğurdu olmasa, Kuş Cenneti’ne kim gider. Ama kirletiyorlar ortalığı, köyleri de rahatsız ediyorlar. Bizi öcü gibi gösteriyorlar. Biz istiyoruz ki köy evlerini temizleyelim, süsleyelim. Yoldan geçenler insin, yumurta alsın, tavuk alsın ticaret gelişsin.Biz bunları düşünürken, oradaki köylüyü, köylünün gelir sağlamasını düşünürken, bazı art niyetli kişiler bize karşı kışkırtma politikası uyguluyor. O köydeki insanların hepsinin ayağa kalkıp, yapılan çalışmalara destek vermesi, karşılaşacağımız olumsuzlukları ortadan kaldırmak için çaba göstermesi gerekirken bir takım yanlış işler yapıyorlar.” dedi.

 

İNSANIN OLMADIĞI YERDE TURİZM OLMAZ
Yıkım yapılan yerlerde imar izni olmadığını hatırlatan Yılmaz, “Devlet vatandaşa burası senin değil benim diyor. O da diyor ki burası özel orman. 50 senedir mahkeme devam ediyor. Biz bu mahkeme devam ediyor buraya elleyemeyiz diye seyredecek miyiz? Mahkemeyi kazansan bile içine hiç bir şey yapamayacaksın ki. Adamlar ormanın içine kaçak ev yapmış. Orman içinde yapılan eve, villaya mağdur bir insanın başını sokmak için yaptığı bir yer olarak bakabilir misiniz? Biz buraya para harcadık diyorlar. Oturduğunuza sayın. Burası bir RAMSAR alanı. UNESCO Dünya Mirasları Listesi ile ilgili ekipler gelecek buraya. Ben onları otobüse bindireceğim götüreceğim Kuş Cenneti’ne. Adamlar bu evleri gördüğünde bunlar ne deyince ne diyeceğim? Kuş Cenneti’nin içinde yazlığın ne işi var demezler mi? Oradaki mandalar, atlara, kuşlara kısacası doğal hayatın bütün figürlerine, Yörükler köyünün güzelliğine su gibi ihtiyacımız var. İnsanın olmadığı bir yerde turizm olmaz. Biz Kuş Cenneti’ni ve çevresini biraz daha güzelleştirerek yöre halkının buralara kök salmalarını sağlayalım diye düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

KÖYLERİMİZ İHYA OLACAK
Kuş Cenneti’nde yapılan yatırımların devam edeceğini de söyleyen Başkan Yılmaz, “Ben istiyorum ki, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti pırıl pırıl gururla içinde gezdiğimiz, dünya standardında, dünyaca örnek görülen bir yer haline gelsin. Yörükler bugün 19 Mayıs ilçemizi bırakın, Samsun’un hiçbir beldesinin sahip olmadığı kadar tertemiz bir yol altyapısına ve çevre düzenine kavuştu. Şimdi burada bir karavan park yapılmasını planlıyoruz. Yakında vatandaşlar karavanlarıyla gelip burada zaman geçirecek. Ben istiyorum ki, bu vatandaşlar alışverişini köylülerden yapsın, burada ticaret canlansın. Delta içinde ziyaretçilerin soluklanabileceği, çaylarını keyifle yudumlayabileceği yerler yapacağız. Yörükler’den Kuş Cenneti’ne kadar giden köy evlerinin hepsinin cephelerini sempatik hale getireceğiz. Mandanın sadece etinden yararlanan köylünün, sütünden ve yoğurdundan da yararlanabilmesi için bir mandıra planımız var. Yaptığımız çalışmalarla köylerimiz ihya olacak” dedi.

 

NEBİYAN TURİZME KAZANDIRILACAK
Nebiyan yolunun çalışmalarının kısa zamanda tamamlanacağını da ifade eden Yusuf Ziya Yılmaz şöyle devam etti; “Biz kangren olan bir takım işleri halletmiş durumdayız. Bunlardan bir tanesi önemsediğimiz bir yer olan Nebiyan. 19 Mayıs ilçemizin bir düzgünlüğü var. Yukarıya doğru Nebiyan’a doğru çıkan köylerimizin ortasında bir omurga var. Bu omurgayı bir balığın omurgası gibi düşünüyorum. Onun da kılçıkları var köylere ayrılan yollar. Biz bu omurgayı çözecek ve o kılçıkları da derleyip toparlayacağız. 19 Mayıs ilçemiz yol meselesini ilk çözen ilçelerden birisi haline gelecek. Diğer ilçelerde grup yolları birbirinden farklı yönlerde ve mesafelerde olduğundan 19 Mayıs oldukça avantajlı. Nebiyan’dan aşağı beton yol yapa yapa şıkır şıkır inerek, diğer yolları da düzene sokarak buradaki yol sorununu tam olarak çözmeyi hedefliyoruz. Yol sorununun tam anlamıyla çözülmesinin ardından 19 Mayıs’ın nefes kaynağı olan Nebiyan daha çok ziyaretçi ağırlayacak“

 

Başkan Yılmaz’ın konuşmalarının ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt ve SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu ilçede yapılan çalışmalar hakkında çeşitli sunumlar yaptı. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.