Bakan Çağatay Kılıç; Gala Dergisi’ne Konuştu

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, göreve geldiği günden bu yana gençlik ve spor alanında yaptıklarını ve yapmak istediklerini, Gala Dergisi’nin Temmuz sayısına anlattı.

SAMSUN 24.07.2015, 11:21 24.07.2015, 11:29 H. Eren
Bakan Çağatay Kılıç; Gala Dergisi’ne Konuştu

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, göreve geldiği günden bu yana gençlik ve spor alanında yaptıklarını ve yapmak istediklerini, Gala Dergisi’nin Temmuz sayısına anlattı.

 

Bakan Çağatay Kılıç’ın Gala Dergisi’nin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Almanya Siegen’de 15 Haziran 1976’da başlayan bir hayat serüveni, siyasi pek çok görev ve şimdi ise hiç de kolay olmayan bir Bakanlık vazifesi Bu serüveni anlatır mısınız?

Sorunuzda da bahsettiğiniz gibi yurt dışında siyaset bilimi ve ekonomi eğitim aldım. Yurda döndükten sonra özel sektörde bir süre çalıştım. Daha sonra 2003 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi'nde danışman olarak göreve başladım. Başbakanlık Müşaviri, Özel Kalem Müdür Yardımcılığı gibi görevler üstlenerek Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yakın ekibinde uzun yıllar görev yaptım. Yurtdışı gezilerinin çoğunda Erdoğan'ın tercümanlığını da  üstlendim.2011 yılında Samsun’dan milletvekili seçilerek meclise girdim. Sayın Cumhurbaşkanımız  siyasetçiliğinin  yanı sıra mükemmel bir devlet adamı. Ondan  hayatıma yön veren çok şey öğrendim. Hala da tecrübelerinden istifade ediyorum.

 

Yurtdışındaki yabancı takımlara transfer olan Türk futbolcular, bu teklifleri daha fazla para kazanmak için mi, yoksa Türkiye’yi temsil etmek için mi kabul ediyorlar?

Ben bu sorunuza kesin bir dille şu nedenden veya bu nedenden diyemem… Ama şunu söyleyebilirim ki yurtdışında veya yurtiçinde oynasınlar yıldız futbolcularımızın, tüm sporcularımızın sahada sergiledikleri davranışlar ve yaklaşımlar çok önemli. Onların saha içinde ve dışında özellikle birbirlerine karşı olan davranışlarında ve konuşmalarında iki kere düşünerek hareket etmeleri gerekiyor. Çünkü onlar birçok kişiye örnek oluyorlar. Onları izleyen ve örnek alan gençler var. Onların gençlerimize rol model olmaları gerekiyor.

 

Ülkemizde birer Maradona ve Ronaldolar yetişiyor mu?

Zikrettiğiniz isimler çok özel isimler… Ama bizim de dünya çapında yetiştirdiğimiz ve başarıları nedeniyle gururlandığımız sporcularımız ve spor adamlarımız mevcut. Örneğin bir Arda Turan, bir Hakan Çalhanoğlu… Sadece futboldan örnek vermeyi de çok doğru bulmuyorum. Örneğin ata sporumuz güreşte son dönemde dünya çapında sporcularımız yetişti. Güreşi bırakmasına karşın “Asrın Güreşçisi” ünvanına sahip bir Hamza Yerikaya’yı unutmamak gerekiyor. Yine güreş branşında halen aktif sporcularımızdan Taha Akgül’ü unutmamak gerekiyor. Taha, halen Bakü’de devam eden 1. Avrupa Oyunları’nda marka yüzü oldu.  Organizasyon öncesinde ve esnasında televizyon ekranlarında, afişlerde, broşürlerde ve Azerbaycan sokaklarındaki reklam panolarında Taha’nın fotoğrafları yeralıyor.

Sözümün hemen başında sporcularımızın yanında spor adamlarımız demiştim. Örneğin kısa bir süre önce Şampiyonlar Ligi finalini başarıyla yöneten ve Avrupa spor kamuoyunun takdirini toplayan Cüneyt Çakır’ın ismini de burada zikretmek gerekir diye düşünüyorum.

 

Yurtiçinde ve yurtdışında istediğimiz başarıları yakaladık mı?

Türkiye dünya sporunda hatırı sayılır bir pozisyona geldi. Bütün dünyanın kabul ettiği bu durum, farklı branşlarda elde edilen büyük başarılarla gerçekleşti. Erkek basketbolunda elde edilen dünya ikinciliği, kulüpler düzeyinde Fenerbahçe Ülker’in THY Avrupa Ligi’nde 4’ lü finale kalması, basketbolumuzun ne kadar önemli yerde olduğunu gösteriyor. Tabii uluslar arası başarılarda kadın sporcularımıza ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Kadın basketbolunda ‘Potanın Perileri’ gerek Avrupa gerekse dünya şampiyonalarında başarıda istikrarı yakalayarak basketbolda ülkemizi ekol ülkeler sınıfına getirdi. Kadın voleybolunda ‘Filenin Sultanları’nın başarıları ortada. Yine kadın voleybolunda Avrupa’nın bir numaralı kupasını bu yıl bir Türk takımı;  Eczacıbaşı VitrA kaldırdı. Şunu artık hepimiz belleklerimize yerleştirmeliyiz; Türkiye’de sadece futbol yok. Evet futbol bizler için önemli ancak bu spora verdiğimiz değeri, başka branşlara da yansıtmamız gerekiyor. Bunu biraz olsun bile başardığımızda ne gibi büyük gelişmelerin yaşandığını hepimiz gördük. Türkiye, gerek yetenek gerekse alt yapı olanakları anlamında potansiyeli büyük olan bir spor ülkesi. Bu potansiyeli daha ileriye taşımak için neler yapabiliriz? İşte tam da bu noktada kalıcı çözümlere imza atmamız gerekiyor ve burada herkese sorumluluk düşüyor. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak elimizi taşın altına koyuyor ve ülke sporumuzun topyekun şekilde kalkınması adına gece gündüz demen çalışıyoruz.

Ancak ben bu başarıları yeterli görmüyorum. Neden derseniz? Örneğin, 78 milyon nüfusu olan ülkemizin bugüne kadar olimpiyatlarda elde etmiş olduğu başarı yeterli değil. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum.

 

Samsun size neyi ifade ediyor?

Bir Samsunlu olarak tabi ki Samsun bana çok şey ifade ediyor. Ama özel yaşamımım ötesinde Samsun’un Cumhuriyet tarihimizde de çok ayrı bir önemi var. Gazi Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919 yılında Samsun’a  ayak basarak bir milletin diriliş destanını yeniden yazan Milli Mücadele ruhunu ateşlemiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerini atmıştı.

 

Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’da yakmış olduğu bu bağımsızlık ateşi yurdun dört bir yanını sardı  ve   genç Türkiye  Cumhuriyeti’nden bugünkü Yeni Türkiye’ye geldik. Bugünkü Yeni Türkiye işte böyle bir Türkiye; ekonomik ve siyasi istikrarıyla,  gelişmişliğiyle, kalkınmışlığıyla, ilk  on  ekonomiye girmeye aday  bir Türkiye… Zalimlerin karşısında mazlumların yanında olan ve dünyayı kucaklayan bir Türkiye…

 

Sadece tarihimiz açısından değil, mensubu olduğum AK Parti iktidarı açısından da Samsun’un önemi çok büyük. Halkımızın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı olan liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’na giden yola buradan çıkmıştı. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ise göreve gelir gelmez ilk ziyaretini ve toplu açılış törenini burada gerçekleştirmişti. Dahası son mahalli seçimlerde de 18 belediye başkanlığının 17’sini AK Parti kazandı… Desteğini bizden esirgemeyen hemşehrilerimize şükranlarımı sunarım. Siyasi yaşamımda Samsun hiçbir zaman bizi mahcup etmedi, biz de Samsun'u mahcup etmeyeceğiz.

 

Samsun ve tüm Türkiye… Bütün spor branşlarıyla ilgili yatırımlar ve gelecekte ki hayalleriniz?

Bir örnek ile başlamak gerekirse, Samsun’da Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte ilkokul ikinci sınıf öğrencilerine yönelik yürüttüğümüz “Geleceğe kulaç atıyoruz” projesi, miniklere yüzme öğretmeye devam ediyor.  Bu yılın başında bizzat başlattığım projeyi, fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkıda bulunmak, yüzme bilmeyen öğrencilere yüzme öğretmek ve yetenekli olanları kulüp bünyesine kazandırmak amacıyla başlattık. İlk dönem Haziran ayında tamamlanacak.

 

Samsun 19 Mayıs Kapalı Yüzme Salonu’nda gerçekleşen projeye 2014 - 2015 eğitim-öğretim yılında Canik 100. Yıl, Kocatepe İlkokulu, İlkadım Gazipaşa ve Arıburnu İlkokulu’ndan toplam 240 öğrenci katılıyor. İlki pilot çalışma olarak hayata geçirilen ve başarılı bulunan proje, önümüzdeki dönemlerde Samsun ili ve ilçelerindeki tüm okullarda uygulanacak. Bu sayede Samsun’da okuyan tüm ikinci sınıf öğrencileri yüzme sporuyla tanışacak. Ümit ediyorum ki bu projeyle ülkemizi, milletimizi, bayrağımızı temsil edecek şampiyonlar çıkacak. Samsun’da atılan bu adım yakında meyvelerini vermeye başlayacak. Çocuklarımızın spor bilinciyle yetişmesi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz.

 

Yine şunu söyleyebilirim ki son yıllarda önemli spor organizasyonlarının merkezi olan Samsun, 2012 yılından 2015’in ilk yarısına kadar ulusal ve uluslararası alanda toplam 62 organizasyona ev sahipliği yaptı. Bu önemli organizasyonlarla sporda ‘marka kent’ olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Samsun, 2017 yılında düzenlenecek 23. İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları ile “olimpiyat şehri” olacak.

 

Sözkonusu uluslararası organizasyonların Samsun'da yapılması Samsun tanıtımında çok önemli bir yer tutuyor. Az önce bahsettiğim 2017'de Samsun'da yapılacak olan İşitme Engelliler Olimpiyatı. Bu Türkiye'nin bugüne kadar yapmış olduğu en büyük organizasyonlardan birisi olacak. Samsun şehri şu anda yerel yönetimleriyle,  mülki idaresiyle, bizim yaptığımız çalışmalarla buna hazırlanıyor. Burada çok farklı bir tanıtım olacak.

 

Samsun özelinde değil ama bu noktada bir hayalimden söz etmek istiyorum. Aslında hayal olarak kalmasını istemediğim bir düşüncem var. Japonya’da olsun, Amerika’da olsun Avrupa’da, Rusya’da, Latin Amerika’da olsun bunların hepsinde olimpiyata hazırlık merkezleri vardır. Buralarda bilimsel anlamdaki araştırmalar, beslenme, psikoloji, rakiplerinizin takibi ve özel yapılan çalışmalar yapılıyor. Bunlar ile birlikte burada kendinizi nasıl geliştirebilirsiniz, vücudunuzun branşınız ile alakalı nasıl bir antrenman programına ihtiyacı var noktasında çalışmalar da var. Bu anlamdaki profesyonel desteklerin verilmesi gibi bizim merkezlerimizde de bu desteklerin hepsi mevcut olacak. Bunlardan iki tanesini Türkiye’ye kazandırma noktasında bir hayalim, bir isteğim var. Bu çalışmanın içerisinde olmak istiyoruz. Tabi TOHM’lardaki 120 tane antrenör ile birlikte özel çalışmalar yapılarak bu kardeşlerimiz destekleniyor. Bizim sporcular kadar antrenörlerimizin de desteklenmesi gerekiyor. Bu noktada özellikle antrenör eğitimi çok önemli ki gelecek nesillerin yetiştirilmesi devreye girsin. O yüzden şimdiden 2020 ve 2024 diyorum. 2024 çok uzakta gelebilir ama zaman çok hızlı geçiyor. Şimdiden başlarsak ciddi mesafe alabiliriz. Şimdiden bu çalışmaların içerisinde olacağız.

Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar (0)
banner1060
17
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14