Görsel Tasarım: Capitol Medya - Yazılım: CM Bilişim
| DOLAR | ![]() |
|
| EURO | ![]() |
|
| IMKB | ![]() |
| Ankara | -5 / 3 °C |
| İstanbul | 1 / 4 °C |
| İzmir | 3 / 9 °C |
| Samsun | 14 / 19 °C |
Türkiye'nin sayılı kumsalları arasında bulunan ve rüzgar erozyonuna maruz kalan Samsun'un Bafra-Alaçam ilçeleri arasındaki 13 kilometrelik kumsalı kurtarmak için 3 bin 600 fıstık çamı dikildi.
Antalya, Sinop, Samsun gibi illerde özelliği itibariyle ender bulunan sahil kumlarının fırtına ile yok olmaması amacıyla çeşitli projeler yürütülüyor. Samsun'da Terme-Ünye arasında geçmiş dönemde yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla sahil kumu kayıpları önlenip bölge turizme kazandırılırken, Bafra ve Alaçam ilçeleri arasındaki 13 kilometrelik bozulmamış ender sahil kumunun değerlendirilerek turizme kazandırılması amaçlanıyor. Tarım arazilerinin kum fırtınasından etkilenmesi nedeniyle ilk önce perdeleme ve yabani iğde ile sahil çamı dikimi gerçekleştirildi. Samsun İl Özel İdaresi, Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Bafra Kaymakamlığı ve Jandarma Çevre Timi'nin ortaklaşa yürüttüğü Samsun-Bafra-Alaçam Sahil Şeridi Kumul Islahı 1. Kısım Projesi kapsamında İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 3 bin 600 adet fıstık çamı dikildi.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, rüzgar erozyonuyla tarım arazilerine doğru yönelen kumul hareketini önlemek amacıyla tarım arazileri ile kıyı şeridi arasında rüzgar perdeleri kullanılarak kumul hareketinin durdurulmasının sağlanacağını söyledi. Projenin Bafra ilçesi Emenli, Sahilkent ve Fener köyleri ile Alaçam ilçesi Göçkün, Toplu ve Doyran köyleri arasında bulunan 668 hektarlık kumul alanını kapsadığını belirten Karanfil, "Proje kapsamında öncelikle kumsal alanı dış faktörlerin etkisinden korumak amacıyla beton kazık ve dikenli tel ile çevrilerek, bu alan içinde hakim rüzgarlara dik olacak şekilde rüzgar kıran perdeler tesis edilmiştir. Tespit edilen bölgeye fıstık çamı dikimi yapılarak, proje sahasında ağaçlanmanın arttırılması sağlanmıştır. Proje kapsamında 86 dekar araziye 3 bin 600 adet fıstık çamı dikimi yapıldı. Proje alanının güneyinde kalan yaklaşık
Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir ise, geliştirilen projenin yaptıkları araştırma sonucunda büyük yarar sağlayacağını, rüzgarla birlikte oluşan kum kayıplarının önleneceğini kaydetti. 20 yıl sonra bölgenin Antalya'nın Belek bölgesi gibi bir yer haline dönüşeceğini ifade eden Özdemir, insan, hayvan yaşantısı ve tarım arazilerinin de korunmuş olacağını, çevre düzenlemesiyle turizme büyük katkı sağlanacağını belirtti.

İHA













