banner1047

banner1046

banner1014

Fibabanka 2018'de yüzde 25 büyüyecek

- Fibabanka Genel Müdürü Mert: - "Bu yıl aktif toplam, kredi ve mevduat başta olmak üzere bilanço kalemlerinde yüzde 25 büyüyeceğimizi öngörüyoruz" - "Fibabanka olarak Türkiye'de ilk Corporate Venture Capital (CVC) dediğimiz girişim sermayesi şirketi kuruyoruz. Bu firma ile aslında Fintech ve start up'lara yatırım yapmak istiyoruz" - "2018'de 100-150 milyar liralık yeni hacim ortaya çıkacak. Bunun nasıl kullandırılacağına ilişkin esasları bekliyoruz" - "Geçen yıl Türkiye'nin özel sermayeli mevduat bankaları arasında en fazla şube açan ve en fazla personel artışı sağlayan bankası olduk"

GENEL 10.01.2018, 14:19
Fibabanka 2018'de yüzde 25 büyüyecek
banner1067

İSTANBUL (AA) - Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert, bu yıl aktif toplam, kredi ve mevduat başta olmak üzere bilanço kalemlerinde yüzde 25 büyüyeceklerini öngördüklerini bildirdi.

Ömer Mert, bankanın 2017 performansı ve bu yıla ilişkin öngörülerini paylaştığı toplantıda, Fibabanka'nın, Fiba Holding bünyesinde faaliyete geçtiği günden bu yana çalışmalarını başarılı bir şekilde devam ettirdiğini söyledi.

Mert, 2012'den bu yana her yıl yaklaşık yüzde 40 büyüyen bankanın, henüz kesinleşmemiş finansal sonuçlara göre, 2017'de aktif büyüklüğünün bir önceki yıla oranla yüzde 30 civarında artarak yaklaşık 20 milyar liraya ulaştığını, öz kaynak karlılığının yüzde 11,8 ve takipteki kredi oranının (NPL) yüzde 2,5 civarında gerçekleştiğin bildirdi.

Kredilerin toplam aktifler içindeki payının yüzde 75 ile sektör ortalamasının oldukça üzerinde olduğuna işaret eden Mert, bugün bankanın 21 ilde 80 şubeyle bireysel, kurumsal, ticari, KOBİ, tarım ve özel bankacılık alanlarında hizmet verdiğini anlattı.

Mert, devamla şunları kaydetti:

"Eylül 2017 verilerine göre, 7 yeni şube açarak ve 200 yeni çalışan istihdam ederek geçen yıl Türkiye'nin özel sermayeli mevduat bankaları arasında en fazla şube açan ve en fazla personel artışı sağlayan bankası olduk. Biz biraz daha şube açarız. Şu anda orta ölçekli bankaların ortasında yer almak istediğimiz için hem şube açılışı hem yeni personel alımı yapacağız. 2018'de 4-5 şube açılışı yapacağız. Şubelerin kapanmasında şube başına yüklenen maliyetlerin (vergi) etkisi çok çok küçük... Asıl etki; dijitalleşme ve alternatif dağıtım kanallarından şubelerin verdiği hizmetin verilmesinden kaynaklanıyor. Bankacılık sektörü bu anlamda kabuk değiştiriyor. Şube kapanmasını kötü yorumlamamak lazım. Şube kapansa da sektör büyümesini sürdürüyor. Sektör aktifleri geçen yıl yüzde 20 civarında büyüdü. Biz şubelerimizi tarım ağırlıklı yerlerde açtık."

Mert, Mayıs 2017'de yapılan 300 milyon dolar nominal değerde 10 yıl vadeli ve 5 yıl sonunda erken itfa opsiyonuna sahip Basel 3 uyumlu katkı sermaye niteliği taşıyan ilk tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan yaklaşık 800 milyon dolar tutarında rekor bir talep geldiğini, mevcut sendikasyon kredilerinin yüzde 140 artışla 94,6 milyon avro ve 55 milyon dolar olarak yenilendiğini söyledi.


- "KGF'de 100-150 milyar liralık yeni hacim ortaya çıkacak"


Ömer Mert, geçen yıl Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerin hem Fibabanka hem bankacılık sektörünün büyümesinde önemli rol oynadığını vurguladı.

KGF ortaklığına Nisan 2017'de dahil olan bankanın, 2 bin 300 müşterisine yaklaşık 2 milyar 100 milyon lira düzeyinde KGF kredisi kullandırdığını belirten Mert, "2017'de KGF sektör açısından belirleyici oldu. 2018'de KGF'de sürecin nasıl devam edeceği yönünde beklenti var. Yakın zamanda bunun cevabını alacağımızı düşünüyorum. Çünkü 250 milyar liralık Hazine teminatı alınmıştı ama bunun 200 milyar lirası kullandırılmıştı. 50 milyarlık bir kısım duruyor. Ayrıca geçen yıl 20-30 milyarlık kredi geri ödemesi yapıldı. 2018'de de 50-60 milyarlık bir geri ödeme bekleniyor. Demek ki 2018'de 100-150 milyar liralık yeni hacim ortaya çıkacak. Bunun nasıl kullandırılacağına ilişkin esasları bekliyoruz. Hangi sektöre öncelik verileceği önem taşıyor. 2018'de de KGF belirleyici olabilecek konumda." ifadelerini kullandı.


- "Merkezimizde dijitalleşme var"


banner1028

Fibabanka Genel Müdürü Mert, 2018'in büyüme hedeflerini tabana yayarak gerçekleştirmek için şube dışı kanalların daha çok önem kazandığını, mevcut şubelerde derinleşme sağlandığı bir dönem olacağını söyledi.

Bankanın gelecek dönem yol haritasının merkezinde dijitalleşmenin bulunduğunu ifade eden Mert, "Dijitalleşmeyi iki ana eksende ele alıyoruz. İlk eksende, internet bankacılığı ve mobil bankacılık gibi şube dışı kanallarını geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu anlayış doğrultusunda geçen yıl internet bankacılığı müşteri sayımızı yüzde 82, mobil bankacılık müşteri sayımızı ise yüzde 164 artırdık. İkinci eksende ise banka içi tüm operasyonel süreçlerini de dijitalleştirerek 360 derece dönüşüm sağlamayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Mert, Fibabanka'yı tamamen dijital bankaya dönüştürmek istediklerini, bu anlayışla hareket ettiklerini ve müşteri deneyimini tamamıyla dijitalleştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.


- "Girişim sermayesi şirketi kuruyoruz"


Ömer Mert, Fibabanka'nın dijital dünyaya farklı bir bakış açıları olduğunu belirterek, "Fibabanka olarak Türkiye'de ilk Corporate Venture Capital (CVC) dediğimiz girişim sermayesi şirketi kuruyoruz. Bu firma ile aslında Fintech ve start up'lara yatırım yapmak istiyoruz." dedi.

Şirketin BDDK'da onay sürecinde bulunduğunu ve kısa sürede de kuruluş işlemlerinin tamamlanarak 2018'de bir girişim sermaye şirketine sahip olacaklarını bildiren Mert, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şirketin kuruluş sermayesi 5 milyon lira olacak. Bankamız küçük ama piyasada fark yaratmaya çalışan girişimci firmalara kredi desteği yerine direkt yatırım yapıyor olacak. Yapılan değerlemelerden geçer not alan ve bankaya katma değer yaratacak start up ve Fintech'lere ortak olacağız. Platform bankası olmayı ve kendi üzerinde çalışacak bir ekosistem kurmayı amaçlayan bankamız, bu sistem içerisinde birçok Fintech olmasını ve bunlar üzerinden bankacılık faaliyetleri sunulmasını hedefliyor. Bir nevi Fintech ve start up'ların bankası olmak istiyoruz. Biz Fintech'leri rakip olarak görmüyoruz. Bu şirketler ağırlıklı KOBİ'lere hizmet verecek."


- "Müşterilere yerinde ve anında kredi vereceğiz"


Fibabanka Genel Müdürü Mert, müşterisine sadece şubeleri değil, çeşitlendirilmiş kanalları aracılığıyla ulaşmayı amaçlayan Fibabanka'nın, 2017 sonunda şube dışı kredilendirme çalışmalarını yaygınlaştırarak Türkiye'de şu anda 800'den fazla noktada kredi verir duruma geldiğini söyledi.

Bankanın özellikle teknoloji marketlerin müşterilerine sunmak istediği finansman ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturduğu bir altyapı ve ihtiyaç kredisi ürünleri bulunduğunu ifade eden Mert, bu altyapıda müşterilerin, alışverişleri için gerekli olan finansman ihtiyaçları için kredi başvurusunu bankaya sadece bir SMS göndererek gerçekleştirebileceğini kaydetti.

Müşterilere taksit yerine anında kredi ile taksitlendirilen alışveriş imkanı sunacaklarını belirten Mert, şöyle devam etti:

"Başvurusu olumlu değerlendirilen müşterilerin kredi süreçleri, mağaza içerisinde dijital bir ortamda yaklaşık 2-3 dakika içerisinde tamamlanarak herhangi bir şubeye ya da banka personeline ulaşmadan gerçekleşiyor ve müşteriler kredilerini anında kullanabiliyorlar. Bu kredilere dair ödemelerini de EFT, havale ya da şubelerimizdeki gişelerden kolayca yapabiliyorlar. Bir diğer yenilik ise müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bankaya gelmeleri yerine bankanın müşteriye gitmesi yönünde kurgulanan kurye servisli dijital ürün mekanizmaları... Bu kurguda müşteriler, belirlenmiş bireysel bankacılık ürünlerinden istediklerini (ihtiyaç kredisi, KMH, kredi kartı, Kiraz Hesap gibi...) call center, SMS ve/veya web sitesinde yer alan formlar aracılığıyla ilettiklerinde kurye servisi ile gerekli olan işlemler yapılarak müşteriler, istedikleri yerde hiç şubeye ulaşmadan bankacılık ürünlerini kullanmaya başlayabiliyorlar. Bankamız, dijitalleşen dünyada ürün süreçlerinde yer alan basılı dokümantasyonu minimize etmek amacıyla müşterilerinden dijital onay alabilmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor."


- "Sağlık, eğitim ve ihracat sektörlerine odaklanacağız"


Ömer Mert, bankanın 2018'de aktif toplam, kredi ve mevduat başta olmak üzere bilanço kalemlerinde yüzde 25 büyüyeceğini öngördüklerini bildirdi. Faizlerin yüksek olmasının aslında sektör için avantaj bir durum olmadığını vurgulayan Mert, enflasyonun son çeyrekte tek haneye gerilemesi durumunda faizlerin düşeceğini söyledi.

Kredi kartı pazarında kart limitlerinin taşınmasının sektör için gerekli olduğuna dikkati çeken Mert, 2018 yılına ilişkin diğer beklentilerini şöyle açıkladı:

"2017 yılında sektör payımız yüzde 0,7 civarındaydı. Bu yıl da dengeli ve kontrollü bir şekilde büyümeye devam edeceğiz. 2017'de büyümesini ağırlıklı tüzel müşterilere sunulan ürünlerde gerçekleştiren bankamız, 2018'de tabana yayılma hedefi doğrultusunda bireysel müşteri adedini yüzde 50 artırmayı hedeflemektedir. Bu yıl tüzel müşterilerde özellikle sağlık, eğitim ve ihracat sektörlerine odaklanacağız. Bu yıl öz kaynak karlılığımızın yüzde 13,5 seviyesinde olacağını öngörüyoruz. 2018'de sektör için özel bir risk alanı görmüyoruz. Gelecek 3 yıl içinde orta düzeyli bankaların ortasına gelmeyi hedefliyoruz."

Mert, yakın dönemde halka arz planlarının bulunmadığını belirterek, "2018-2019 gündemimizde halka arz yok. Ama böyle bir plan her zaman bankanın faydasına olacaktır." dedi.


banner1045
Yorumlar (0)
banner1052
banner810
17
az bulutlu
banner1060
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13